· 

Wat is het verschil tussen katoenen en linnen beddengoed?

100% Linnen of Katoen?

Veel gezinnen slapen onder katoenen dekbedovertrekken. Veel van die  dekbedovertrekken komen bij Ikea of de Hema vandaan. Katoenen dekbedovertrekken zijn zacht, goedkoop en komen voor in veel verschillende kleuren en dessins. Maar wat als je een dekbedovertrek wilt dat gemaakt is van 100% linnen en niet van katoen?

Duurzaamheid

Het belangrijkste verschil zit al in de groei van de plant. Katoen komt van de katoenplant en linnen wordt gemaakt van een vlasplant. De vlasplanten (linnen) groeien in Europa (Nederland, België en Frankrijk) en hebben weinig water en geen pesticiden nodig om goed te kunnen groeien. Dat maakt linnen al meteen een duurzamer product dan katoen. Katoen komt vooral uit India, Oezbekistan en Bangladesh, de plant heeft veel water nodig, wordt bemest met kunstmest en daarna nog met pesticiden en meststoffen.  Bij de productie van katoenvezels worden veel chemische stoffen gebruikt en er komen nog veel meer chemicaliën aan te pas bij de fabricage van katoen.Gelukkig is er tegenwoordig een oekotex certifisering die ervoor zorgt dat de productie op een juiste manier word gedaan. Veel merken zoals Dommelin,Essenza, Marco Polo, Pip Studio,Cinderella en Damai doen er alles aan om hun felbegeerde certifisering te handhaven.

Het productieproces van linnen is zeer eenvoudig en zeer economisch. Er is weinig nodig om linnen te produceren; het enige wat nodig is, is een beetje water en geen pesticiden. De plant zelf wordt gebruikt om linnen te maken. Bij het maken van linnen van vlasplanten wordt niets weggegooid. De productie van linnen vergt veel arbeid en daarom is het meestal duurder dan katoen en of andere textielsoorten.

Slaapcomfort

Linnen pluist niet en absorbeert meer vocht dan katoen, zonder klef te worden. Dit is een belangrijk voordeel, vooral voor wie vaak transpireert. Linnen is ook duurzamer dan katoen. Het is een ademende stof die warm is in de winter en koel in de zomer. Uw lichaam behoudt zijn temperatuur, waardoor u minder draait in bed en  sneller in slaap valt.

Voor mensen met een allergie voor huisstofmijt is linnen perfect, huismijt gedijt niet op linnen, door de structuur van de stof. 

Het wassen van linnen en katoen.

Onderhoud

Verschillende materialen vereisen verschillende wasadviezen. Katoen kan op een hogere temperatuur gewassen worden, maar houd u er rekening mee, dat u  de eerste paar keer hiermee voorzichtig bent, dit voorkomt dat de stof te veel krimpt.

Daarentegen hoeft u linnen niet op een hoge temperatuur te wassen, dit kan op maximaal 40 graden. De vezels kunnen breken als u op een te hoge temperatuur wast. Voor beide stoffen, linnen en katoen is het af te raden , dat u een wasverzachter gebruikt.Dit maakt de vezels vettig, en daardoor verandert deunieke  structuur van de stof.

 

Er is dus een aanzienlijk verschil tussen katoen en linnen wat betreft slaapcomfort, stevigheid en onderhoud. Elke stof heeft unieke eigenschappen en een uniek uiterlijk.

 

Bekijk het aanbod van linnenenzo.nl en kies voor duurzaamheid, service en kwaliteit.

Oeko-tex  Standard 100

Wat betekend dit label?

Als een textiel artikel het Oeko-tex Standaard 100 lebel draagt kunt u er zeker van zijn dat elk onderdeel, van draad tot knoop en assecoires, getest is op schadelijke stoffen, en dat daarom dit artikel onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. De testst worden uitgevoerd via de OEKO-TEX® criteriacatalogus . In de test houden ze rekening met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Dit betreft nationaal , maar ook internationaal. De criteriacatalogus wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis of wettelijke eisen.

 

Uiteraard zit er verschil in de controle van diverse artikelen.Naar een  baby product wordt aders gekeken dan naar een linnen dekbedovertrek of een decoratie artikel.