· 

Het juiste hoeslaken kiezen.

Hoe kies ik het juiste hoeslaken?

De eerste stap , is het kiezen van het materiaal. Er zijn diverse stoffen mogelijk .

*Katoen, deze stof is sterk ademend , natuurlijk en zacht.

Katoen is een natuurlijk materiaal waardoor je simpelweg goed kan slapen. Het absorbeert goed vocht, is sterk en heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding.

*Katoen-Satijn, deze stof is glad, luxe satijnglans, sterk en ademend.

Katoen-satijn word dichter op elkaar geweven. Doordat de bovenste draden los blijven liggen , geeft het een mooie subtiele glans. Het is goed vocht absorberend en ventilerend.

*Percal-katoen, deze stof is fijner geweven als katoen. Daardoor is het koel, sterk, lichter en goed ademend.

*Jersey stretch, deze stof is comfortabel en zacht , en vaak iets rekbaar. Doordat de stof gebreid is en er daarom ook lussen worden gemaakt bij deze techniek, ontstaat er rek en elasticiteit. Een jersey hoeslaken is dus eigenlijk  gebreid katoen. Door de elasticiteit past het perfect om je matras. Dubbele jersey hoeslakens worden met een dubbele draad gebreid en zijn daardoor ook dikker.

*Flanel, deze stof is zacht, natuurlijk , ademend en heerlijk warm.

Ben je een koukleum? Heb je vaak last van koude voeten?? Flanel is een stof die aan één kant geruwd is. Dit geeft een donzig laagje , waardoor het zacht en warm aanvoelt. Het bied meer warmte en voelt extra warm aan. Koukleumen liggen dus extra lekker op dit warme hoeslaken.

 

 

Uiteraard is het kiezen van het juiste materiaal , heel erg persoonlijk. Waar katoen glad , strak en koel is, is jersey stretch rekbaar, zacht en comfortabel.

Katoen moet exact passen om je matras, jersey stretch is rekbaar en gaat daarom ook wat makkelijker om je matras.

Kenmerkend voor een hoge kwaliteit hoeslaken , is het zachte en luxe gevoel. Hoge kwaliteit hoeslakens kennen een mooie kwaliteit katoen, zijn fijn gekamd. Ze bestaan uit een dikke en soepele stof.

 

Wat is warmer: Katoen of jersey stretch?

Jersey heeft een lichte stretch , waardoor het veel bijdraagt  aan comfort, doordat de stof gebreid is.

De stof voelt in het eerste contact warmer aan, maar dit is niet zo. Het is niet warmer als katoen, satijn of percal.

De stof is daarom geschikt voor alle seizoenen.

 

 

Dan kies je de maat van het hoeslaken. Deze maat is identiek aan de matrasmaat. Dat wil zeggen : lengte en breedte van je matras. Koop je te klein, dan past hij niet om het matras, koop je te groot dan schuift het laken , en krijg je stofophopingen.

Zeker als het een katoenen hoeslaken is, want katoen rekt niet mee.

Wat wel belangrijk is , is de hoekhoogte. Doordat er steeds meer hogere matrassen komen , zul je ook moeten kijken naar de juiste hoekhoogte. Zo heeft een normaal matras een andere hoekhoogte  dan een boxspring of een waterbed.

 

Uiteraard zijn er voor Top matrassen [ of toppers] andere hoeslakens. De keuze van stoffen is grotendeels hetzelfde, maar de afmetingen van een topper hoeslaken  is anders. Hierbij maakt het ook uit of je een bed hebt wat aan het voeteneinde en/of hoofdeinde beweegbaar is. Zo zijn er rechte topper hoeslakens, split topper hoeslakens en broek topper hoeslakens.