Recepten

Aardbeien vlaai.

Ingrediënten: 200gr bloem

                          25gr suiker

                          1 zakje vanillesuiker

                          12gr verse gist

                          100ml lauwe melk

                           snufje zout

                           30gr roomboter

                           1 bakje pudding

                           1 grote bak verse aardbeien

                           1 vlaai bakvorm diameter 28 cm.

 

Meng de bloem met de suiker in een komen maak een kuiltje in het midden. Los de gist op met de lauwe melk in het kuiltje. Meng het met wat bloem tot een papje. Aan de rand van de kom maak je een geultje. Giet hier de boter in die gesmolten is en wat zout. Kneed vervolgens alles in 5 minuten tot een mooi en soepel deeg. Maak van het deeg een mooie bol en leg er een doek overheen. Laat het deeg een uur rijzen zodat het de dubbele hoeveelheid is.

Rol het deeg uit tot een rondje en leg het in de bakvorm. Prik gaatjes in het deeg en bedek het met een laagje bakpapier. Vul de vorm met steunvulling, bv rijst, en laat het deeg nog een half uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de bakvorm in het midden van de oven, en bak hem in 15 minuten goudbruin.

Maak ondertussen een pudding van een halve liter melk en custard. Laat de pudding al roeren een beetje afkoelen. Haal de vlaaibodem uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier.

Verdeel de pudding over de vlaai en verdeel vervolgens schoongemaakte en gehalveerde aardbeien over de pudding.

Werk eventueel af met een laagje taartgelei.

Tip: breng een lekkere toef slagroom op de taartpunt aan. Smullen maar!!

Aardbeien smoothie.

Ingrediënten:   Aardbeien , handje vol

                        Banaan , 2x

                        Volle Yoghurt

 

Bereiden: Gooi in een maatbeker , de aardbeien . banaan en de volle yoghurt [ naar keuze , hoe dik je de smoothie zelf wil]. Pureer alles met de staafmixer tot een gladde zachte smoothie. Zet even weg in de koelkast, zodat hij heerlijk koud is. Schenk de smoothie in een mooi glas, en leg er een aardbei bovenop voor de versiering.

Zo heb je een heerlijk gezonde smoothie.

Kaneelappels uit de oven.

Ingrediënten:

6 fris/zure appels

* 2 koffielepels honing

* 3 eetlepels bruine suiker

* 60 gr boter

* 1 mespunt kaneelpoeder.

 

Benodigdheden:

oven /appelboor en Bunzlau Castle appelpot.

kommetje en steelpan.

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Boen de appels schoon en verwijder het klokhuis met de appelboor.

Doe een klein bodempje water in de appelpot. Meng alle ingrediënten met elkaar en vul de appels ermee. Bak de appels op het rooster in 30 minuten. Haal ze daarna uit de oven en doe het stoomvocht in de steelpan, kook deze in tot een siroop, die daarna over de  appels gegoten kan worden.

 

 

 

 

Kip in witte wijn.

 

Ingrediënten :

200gr Spekreepjes

4 kippenbouten/drumsticks

1 prei [250 gr]

250 gr Kastanje champignons

3 Laurierblaadjes

Zout/peper naar smaak

750 ml witte wijn

200 gr crème fraîche

 

Bak de spekreepjes aan in een scheutje olijfolie in een grote braadpan. Bak de kip in delen een beetje  bruin in het bakvet.

Voeg de in ringetjes gesneden prei toe, en bak mee. Als laatste de champignons, de laurierblaadjes, zout en peper toevoegen en het geheel overgieten met de wijn. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat 30 tot 40 minuten zachtjes stoven. Roer vlak voor het serveren de crème frâiche er door. Serveer met gekookte aardappelen ,rijst,  pasta of gnocchi.

Warme chocomel met slagroom.

 

Benodigdheden:

*Chocomel

*Slagroom

*Lange vingers

*Cacao

* En deze leuke farmer mug van Bunzlau Castle

 

Warm de chocomel in een pannetje, in de mok gieten, slagroom erop.

Strooi een beetje cacao poeder ter versiering  en steek de lange vinger in de mok.

Tip: Een scheutje likeur of rum is op koude dagen een leuke variatie.

Frisse salade met feta.

 

Benodigdheden:

*Gemengde sla

*Yoghurt dressing

*Cherry tomaatjes

*Feta met kruiden

*Walnoten

 

Was de sla, en schik het in een bord.

Sprenkel een beetje yoghurt dressing eroverheen. Snijd de tomaatjes in partjes en verdeel over de sla. Voeg hieraan de fetablokjes met kruiden. Kraak de walnoot en maak hem fijn met een mes. Strooi de walnoot over het geheel.

Eet smakelijk.

Zalm uit de oven.

 

Benodigdheden:

 

* Twee stukken zalm

* Olijf olie

* Peper en zout

* Citroen

* Eventueel wat ravigottesaus

 

Verwarm de oven voor op 180 graden . Dep de zalmmoten een beetje af met keukenpapier en smeer de bovenkant in met olijfolie, zo ook de ovenschaal. Breng de zalm op smaak met een beetje peper en zout. Laat de zalm gaar worden in de oven voor ongeveer 15 minuten. Pers de citroen en verdeel het citroensap over de stukken zalm zodra ze uit de oven komen. Serveer de zalm bijvoorbeeld met krieltjes en broccoli  of bloemkool en daaraan toegevoegd wat ravigottesaus.